3.
En anden type af hudlidelse er forskellige typer af knuder. Enten kan der være flere knuder udspredte over hele kroppen, eller en eller 2 knuder placeret på forskellige steder.
Sarkoid:
Sarkoider er en form for hudkræft, hvor spredning til andre organer ikke ses, men hvis hesten har haft en sarkoid én gang, er risikoen meget stor at der kommer én igen, på trods af at den første var blevet fjernet.
Sarkoider kategoriseres efter udseende.
- Okkult sarkoid = hudområder, runde med hårtab – mistænkes ofte for at være ringorm i starten. Ses oftest i ansigt, armhule, eller inderside af lår.
- Verrukøs sarkoid = vortelignende, sidder enten alene eller i gruppe.
- Nodulær sarkoid = knuder med intakt hud over. Ses oftest i ansigt (øjenlåg), inderside af lår og kan være fra et par mm til flere cm i størrelse.
- Fibroblastisk sarkoid = kødagtige knuder, uden hud over, som væsker og bløder nemt. Ligner hypergranulationsvæv og kan blive meget store.
Sarkoider kan være svære at behandle og der er altid en risiko at sarkoiden begynder at vokse mere når behandling påbegyndes. Hvis placeringen og typen af sarkoid tillader, anbefales det altid at fjerne den kirurgisk. Hvis kirurgi ikke er mulig kan salve eller et specielt vaccine bruges.
Knopper i sadelleje (eosinofilt granulom):
Mange heste har en eller to enkelte, hårde knopper med intakt hud over, især i sadelleje. Knopperne kan være af forskellige størrelse, og hverken kløer eller er ømme. Enkelte knopper i sadelleje, kan dog være ømme. De ses oftest under forår/sommer hvor det er varmt, men årsagen til hvorfor de kommer er ukendt. Man har dog set sammenhæng mellem disse knopper og allergi mod insekter. Hvis knopperne er ømme, anbefaler vi lokal behandling med steroid, og nogle gange kan også systemisk behandling med binyrebarkhormon være nødvendig.
4.
Den største årsag til kløe hos heste, er så kaldte ektoparasitter – altså skabsmider og lus. Lus kan oftest ses med det blotte øje, imens skabsmider kun kan ses under mikroskop. Behandling er nødvendig, kontakt os hvis du mistænker at din hest er afficeret.
Sommereksem:
Allergi overfor mitternes (Culicoides spp.) spyt. I begyndelsen kan man se væskefyldte blærer, hvor der siver gullig sårvæske ud. Blærerne tørrer derefter ind og en grålig skorpe dannes. De ramte heste udviser kraftig kløe, især i man og halerod. Der findes forskellige metoder at behandle sommereksem, inkl. hyposensibilisering, dog er dækken og fluerepellerende middel, samt sætte hesten på stald når skumring foregår (da mitterne er mest aktive der), de tre bedste og vigtigste metoder at starte med. Der findes også kløestillende medicin at tilgå (binyrebarkhormon, antihistaminer) i de tilfælde hesten kløer sig meget.
5.
Problemer med pels/hårsætning og hårtab kan opstå enten pga. en specifik hudlidelse, pga. hormonpåvirkning, eller pga. vitamin/mineralmangel (især zinkmangel).
Vedrørende hormonpåvirkning, læs venligst under Endokrine lidelser / Forfangenhed, hvor der findes mere information om PPID (Cushing), som er den hyppigste hormonelle (endokringe) årsag til problemer med pels/hårsætning.
6.
Hos skimler skal der holdes ekstra øje med så kaldte melanomer; som er hudtumorer forårsagede af en unormal samling af melanocytter. Tumorerne ses oftest omkring endetarmsåbning, halerod, læber, øjne og spytkirtler. Afhængig af placering, varierer udseendet, men de fleste er nodulære (knuder).
Pigmentforandringer som vi kender det hos os, ses ikke særlig ofte hos heste. Dog, kan heste udvikle hudlidelsen Vitiligo, hvor hudceller mister sin pigmentering og hvide områder opstår.