Kastration

Kastration af hingste kan udføres både stående og liggende, hvor stående kastration kan gøres hjemme i stalden eller på klinikken, imens liggende kastration foretrækkes udført på klinikken.

Ved stående kastration lægges lokalbedøvelse i området og derefter laves et snit for hver testikel, hvor sædstrengene renses fri fra omkringliggende væv og knuses inden så stor del af sædstrengen med testikel, kan fjernes. De to operationssår i huden efterlades åbne til sekundær heling.

Ved liggende kastration kommer hesten i fuld narkose. Der lægges et snit i pungen for begge testikler og sædstrengene renses fri som ved stående kastration. En ligatur lægges omkring sædstrengen for at mindske risikoen for post-op blødninger og tarmfremfald. 

Hvilken metoden skal du som ejer vælge?

Generelt anbefales, at hingste over 3 år kastreres liggende, dette pga.større blodforsyning til testiklerne og kraftigere omkringliggende væv der skal fjernes. Liggende kastration giver mulighed for bedre sterilitet, endvidere, er det i mange tilfælde lettere at rense sædstrengene fri og fjerne en større del af den, på en liggende hest, hvilket ofte kan mindske risikoen for dannelse af arvæv i området.

Kastration af klaphingst

En klaphingst, er en hingst, hvor den ene eller begge testikler ikke ligger i pungen. Testiklen kan være placeret i lyskekanalen eller i bughulen. I enkle tilfælde kan testiklen mærkes i bughulen ved rektalundersøgelse, men i de fleste tilfælde er det svært at forudsige, hvor testiklen er placeret. Uanset hvor testiklen er, foregår kastrationen i fuld narkose. Hvis testiklen er placeret i bughulen er det en større og mere krævende operation med længere rekonvalescens.​

Kontaktoplysninger

Kasernens Hesteklinik

Kommandantvej 32

4700 Næstved

Telefon: 57 64 10 33

E-mail: mail@hesteklinik.dk